Helende verhalen

 

Kinderen zijn vaak gek op verhalen, om zelf te lezen of om naar te luisteren. Verhalen nemen je mee in een andere wereld waarin alles mogelijk is. Al sinds mensenheugenis vertellen mensen elkaar regelmatig verhalen, legenden en sprookjes. Vaak zijn oude verhalen opgebouwd rond symbolen; het verhaal is eigenlijk een wijze les die je kan gebruiken in je dagelijkse leven. Je verbeeldingskracht wordt aangesproken door het verhaal en dat vertaal je, bewust of onbewust,  naar de concrete werkelijkheid en diezelfde werkelijkheid gaat dan meer tot je spreken. Vaak op momenten dat je het helemaal niet verwacht. Symbolen dragen iets van de verzamelde wijsheid van mensen in zich. Een regenboog is daar een goed voorbeeld van. Veel mensen reageren op een regenboog met een gevoel van hoop. Ergens schijnt de zon, ook al regent het nu.

Een helend verhaal kan tot een oplossing leiden

Heeft je kind moeite met veranderingen in de gezinssituatie, verlatingsangst, jaloezie, verlies van een dierbare, anders zijn dan anderen, een hoge sensitiviteit of angsten? Of merk je dat er “iets” is, maar krijg je er als ouder zelf geen vat op? Boosheid, driftbuien, moeilijk samen spelen, ontroostbaar zijn, slaapproblemen, niet open staan voor contact, vaak buikpijn (zonder medische oorzaak), pesten? Dan kan een helend verhaal je kind wellicht ondersteunen.

Wanneer kies je voor een helend verhaal?

Een helend verhaal kan je als op zichzelf staand ‘product’ bij mij aan vragen. Bijvoorbeeld alsje (nog) niet zeker weet of kindercoaching iets zou kunnen zijn voor je kind, als je nog twijfelt of je de stap naar kindercoaching wilt zetten of als je liever kiest voor een op zichzelf staand traject wat je thuis met je kind kunt doorlopen zonder externe ondersteuning. Daarnaast maak ik ook in kindercoach-trajecten soms gebruik van helende verhalen.

Hoe werkt het?

Allereerst krijg je van mij een vragenlijst; waar loopt het kind tegenaan, waar heeft het moeite mee? Wat zijn de hobby’s van uw kind, wat vindt het leuk? Hoe heten vriendjes/vriendinnetjes, wat zijn lievelingsdieren etc.  Vervolgens schrijf ik aan de hand van deze persoonlijke informatie een helend verhaal voor je kind, met daarin een persoonlijke boodschap voor je kind. Ik gebruik in mijn verhalen bijvoorbeeld de lievelingsdieren van het kind, de lievelingsknuffel, de favoriete kleuren, hobby’s etc. Door gebruik te maken van symbooltaal, net als in sprookjes, komt het verhaal heel direct bij het kind binnen. De ingepakte boodschap wordt ontvangen en de meeste kinderen doen hier iets mee.

Herkenning en houvast voor je kind

Een verhaal op maat geschreven, dat precies behandelt waar je kind mee zit en met zijn/haar lievelingskarakters in de hoofdrol, geeft je kind herkenning en houvast. De hoofdpersoon maakt iets mee; beleeft een avontuur en vindt een oplossing voor het probleem of leert daarmee omgaan. Je kind identificeert zich (bewust of onbewust) met de hoofdpersoon en kan daardoor onbewust het probleem beter hanteren of zelfs oplossen.

Welke leeftijd

Een helend verhaal is eigenlijk geschikt voor alle leeftijden. Toch staan wat jongere kinderen vaak wel meer open voor deze methode. Vooral als ze het leuk vinden om voorgelezen te worden. Als je twijfelt of het iets voor uw kind zou kunnen zijn, neem dan even contact met mij op.